De 10 meest bekende eetpatronen verwijzen naar verschillende manieren van eten die mensen kunnen aannemen. Hieronder volgt een korte beschrijving van elk van deze patronen:

Huishouden & wonen

Heren

  1. Vegetarisch: Vegetarisch eten omvat het uitsluiten van vlees, vis en gevogelte uit het dieet. Vegetariërs eten meestal wel zuivelproducten en eieren.
  2. Veganistisch: Veganisten gaan nog een stap verder dan vegetariërs door niet alleen vlees, vis en gevogelte uit hun dieet te elimineren, maar ook alle dierlijke producten, zoals zuivel, eieren, honing en gelatine.
  3. Paleo: Het paleodieet is geïnspireerd op het dieet van onze voorouders uit het stenen tijdperk. Dit dieet omvat het eten van vlees, vis, eieren, groenten, fruit, noten en zaden en het vermijden van granen, zuivel en bewerkte voedingsmiddelen.
  4. Keto: Het ketogeen dieet is een koolhydraatarm, vetrijk dieet dat tot doel heeft het lichaam in een staat van ketose te brengen, waarbij het lichaam vet verbrandt voor energie in plaats van koolhydraten. Het dieet omvat voornamelijk vetten, matige hoeveelheden eiwitten en weinig koolhydraten.
  5. Mediterrane: Het mediterrane dieet is gebaseerd op het traditionele dieet van landen rond de Middellandse Zee en omvat het eten van veel groenten, fruit, volle granen, noten, zaden, vis, olijfolie en matige hoeveelheden zuivel en vlees.
  6. Raw food: Het rauw-voedsel dieet omvat het eten van onbewerkte, ongekookte en onverhitte voedingsmiddelen, waaronder groenten, fruit, noten, zaden, kiemen en soms rauw vlees en zuivelproducten.
  7. Glutenvrij: Glutenvrij eten houdt in dat voedingsmiddelen die gluten bevatten, zoals tarwe, gerst en rogge, worden vermeden. Mensen met coeliakie en glutenintolerantie moeten een glutenvrij dieet volgen om hun symptomen te beheersen.
  8. Pescetarisch: Pescetariërs zijn vegetariërs die vis en andere zeevruchten eten als bron van eiwitten en voedingsstoffen.
  9. Flexitarisch: Flexitarisch eten is een dieet dat voornamelijk vegetarisch is, maar ook kleine hoeveelheden vlees, vis of gevogelte kan bevatten.
  10. Intermittent fasting: Intermittent fasting is geen specifiek dieet, maar eerder een eetpatroon waarbij perioden van vasten worden afgewisseld met perioden van eten. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je 16 uur per dag vast en dan gedurende 8 uur eet. Dit eetpatroon kan helpen bij gewichtsverlies en het verbeteren van de bloedsuikerspiegel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *