Als je denkt aan manieren om energie te besparen in huis, is het misschien niet het eerste waar je aan denkt om je huishoudelijke apparaten onder de loep te nemen. Maar het zal je verbazen hoeveel je kunt besparen met een paar simpele aanpassingen. Hier zijn vijf eenvoudige tips die je vandaag nog kunt toepassen om je energieverbruik te verminderen.

Huishouden & wonen

Heren

Tip 1. Doe de droger weg, of gebruik hem zuinig

Ik weet het, ik weet het, niemand houdt van natte kleren die door het huis hangen. Maar het is de moeite waard om te weten dat de droger een van de grootste energieverbruikers in het huis is. Dus waarom zou je hem niet vaker aan de kant zetten? Als het weer het toelaat, hang je was dan buiten te drogen. En als je echt de droger moet gebruiken, zorg er dan voor dat je hem volledig vult – halfvolle drogers zijn niet efficiënt.

Tip 2. Let op dat je zuinig kookt

Laten we even praten over koken. Nee, ik ga je niet vertellen wat je moet koken, maar ik heb wel wat tips over hoe je zuiniger kunt koken. Een daarvan is om het deksel op de pan te houden wanneer je kookt. Dit houdt de warmte vast en versnelt het kookproces. En vergeet niet om de kookplaat uit te schakelen een paar minuten voordat je klaar bent – de resterende warmte zal het koken afmaken zonder extra energie te verbruiken.

Tip 3. Vul de waterkoker met precies het water dat je nodig hebt

Een kleine verandering die een groot verschil kan maken, is om alleen het water te koken dat je nodig hebt. Dus in plaats van de waterkoker tot de top te vullen voor een kopje thee, gebruik je de indicatoren op de waterkoker om precies genoeg water voor je drankje te meten. Dit bespaart niet alleen energie, maar ook tijd – win-win!

Tip 4. Gebruik de oven efficiënt

We hebben allemaal wel eens de oven aangezet, om vervolgens te vergeten dat hij aanstaat terwijl we wachten tot ons eten klaar is om te bakken. Maar dit kan veel energie verspillen. In plaats daarvan, zorg ervoor dat je de oven pas aanzet als je klaar bent om je eten erin te doen. En probeer waar mogelijk meerdere dingen tegelijk te bakken – de oven is groot genoeg!

Tip 5. Zorg voor een goedgevulde, schone wasmachine

En tot slot, laten we het eens hebben over de wasmachine. Een volle wasmachine is efficiënter dan een halfvolle, dus zorg ervoor dat je de trommel goed vult voordat je hem aanzet. Maar overdrijf het niet – een overvolle wasmachine kan je kleren niet effectief reinigen. En vergeet niet om de wasmachine regelmatig schoon te maken om hem in topconditie te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *