Verlichting

Verlichting kan tot 10% van het totale energieverbruik in huis verantwoorden. LED-lampen en compacte fluorescerende lampen (CFL’s) zijn veel efficiënter dan traditionele gloeilampen, en kunnen het energieverbruik met wel 75% verminderen. Daarnaast is het gebruik van natuurlijk licht wanneer mogelijk, en het niet vergeten om de lichten uit te schakelen wanneer u een kamer verlaat, cruciale stappen om energie te besparen.

Huishouden & wonen

Heren

Televisies en Computers

Televisies en computers, vooral oudere modellen, kunnen aanzienlijk bijdragen aan het energieverbruik in een huishouden. Nieuwere modellen met Energy Star-certificaten zijn ontworpen om energie-efficiënt te zijn. Daarnaast kan het gebruik van energiebesparende modi en het uitschakelen van deze apparaten wanneer ze niet in gebruik zijn, helpen om het energieverbruik te verminderen.

Koelkast

Koelkasten werken continu om voedsel veilig te bewaren. Afhankelijk van de grootte, het model en de leeftijd van de koelkast, kan deze tussen de 100 en 400 kWh per jaar verbruiken. Regelmatig onderhoud, zoals het reinigen van de condensorcoils, en het upgraden naar een energiezuinig model kunnen aanzienlijk bijdragen aan energiebesparing.

Wasdroger

Wasdrogers kunnen tot wel 3 kWh verbruiken per wasbeurt. Dit komt neer op ongeveer 225 tot 325 kWh per jaar! Het gebruik van een energiezuinig model en het volledig beladen van de droger voordat u hem aanzet, evenals het ophangen van kleding om te drogen wanneer het weer het toelaat, kan helpen energie te besparen.

Vaatwasser

Hoewel vaatwassers een efficiëntere optie zijn dan met de hand afwassen, verbruiken ze nog steeds aanzienlijk veel energie, ongeveer 1,5 kWh per wasbeurt. Alleen volle ladingen wassen en de energiezuinige instelling gebruiken kan energie besparen. Het laten luchtdrogen van de vaat in plaats van de droogcyclus te gebruiken, kan ook helpen.

Oven

Ovens, met name elektrische ovens, zijn grote energieverbruikers. Ze kunnen tussen de 2 en 2,3 kWh verbruiken voor elke kookcyclus van een uur. Overweeg het gebruik van een heteluchtoven of een convectieoven, die de warmte efficiënter verdelen en daardoor minder energie verbruiken.

Verwarmings- en koelsystemen

Verwarming en koeling kunnen tot 50% van de energie in een typisch huishouden verbruiken. Het investeren in een energiezuinig systeem, zoals een warmtepomp of hoogrendementsketel, en het slim instellen van de thermostaat – lager ’s nachts en wanneer u niet thuis bent – kan bijdragen aan energiebesparing.

Waterverwarming

Waterverwarming kan tot 25% van de energie in een huishouden verbruiken. Overweeg het gebruik van energiezuinige systemen, zoals een warmtepomp waterverwarmer, en het instellen van de thermostaat op een lager niveau (rond 120 graden Fahrenheit/49 graden Celsius) om energie te besparen.

Stofzuiger

Stofzuigers kunnen aanzienlijk bijdragen aan het energieverbruik in een huishouden, vooral als ze regelmatig worden gebruikt. Overweeg het gebruik van een energiezuinig model en het efficiënt gebruik van de stofzuiger – bijvoorbeeld door regelmatig filters en zakken te vervangen om de efficiëntie te behouden.

Elektrische dekens en kachels

Elektrische dekens en kachels kunnen veel energie verbruiken, vooral in de koudere maanden. Overweeg het gebruik van energiezuinige modellen en het gebruik van deze apparaten alleen wanneer dat nodig is. Daarnaast kan het isoleren van uw huis en het dragen van warmere kleding helpen om de behoefte aan deze energie-intensieve apparaten te verminderen.

Met deze tips in gedachten, kunt u uw energieverbruik verminderen en een bijdrage leveren aan een duurzamere wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *